A Green Observer

Τα τεκταινόμενα από την δική μας προοπτική

ΣΤΟΥΣ 30 ΠΡΟΚΡΙΘΕΝΤΕΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΤΗΣ INTEL ΤΟ ΕΜΠ 30/09/2012

Επιλέγοντας να κάνετε Follow, Θα ενημερώνεστε πρώτοι για κάθε νέο άρθρο. Μπορείτε πάντα πολύ εύκολα να κάνετε Unfollow όποια στιγμή το επιθυμήσετε.

Στην τελική φάση ανάπτυξης λογισμικού για το Ultrabook της Intel έχει φτάσει το Εργαστήριο Ψηφιακής Επεξεργασίας Εικόνας, Βίντεο και Πολυμέσων του ΕΜΠ.

Η ομάδα με επικεφαλής τον προγράμματος τον Κώστα Καρπούζη, αξιοποιώντας τεχνολογία που αναπτύσσει εδώ και 10 χρόνια προτείνει αλγόριθμους για «έξυπνους» υπολογιστές που λαμβάνουν ερεθίσματα από το χρήστη (λύπη, χαρά, πλήξη, άγχος κλπ) και προσαρμόζουν ανάλογα τα προγράμματά τους… π.χ. ρυθμίζουν το επίπεδο δυσκολίας, διευκολύνουν την ανάγνωση κειμένων, διατηρούν το ενδιαφέρον στα παιχνίδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εργαστήριο του ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ συμμετέχει στη σημερινή Βραδιά των Ερευνητών 2012 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ενώ ο κ. Καρπούζης είναι και ο συντονιστής της εκδήλωσης.Το Εργαστήριο είναι κομμάτι του ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών).

Τα ονόματα της ομάδας είναι:

 • Δρ. Κώστας Καρπούζης,
 • Δρ. Αμαρυλλίς Ραουζαίου,
 • Δρ. Γιώργος Καρυδάκης,
 • Δρ. Στέλιος Αστεριάδης,
 • Γιώργος Γουδέλης, Μηχανικός Υπολογιστών, υποψήφιος διδάκτορας,
 • Σταύρος Αποστόλου, Μηχανικός Υπολογιστών,
 • Σαρλίν Χονδρού, Μηχανικός Υπολογιστών και διευθυντής του εργαστηρίου Ψηφιακής Επεξεργασίας Εικόνας, Βίντεο και  Πολυμέσων είναι ο Στέφανος Κόλλιας, καθηγητής της ΣΗΜΜΥ/ΕΜΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Καρπούζη, «Καταρχάς, η τεχνολογία αυτή προσδίδει μοναδικές, «υπερανθρώπινες» ιδιότητες στους υπολογιστές. Μπορούν να αντιλαμβάνονται συναισθήματα και λαμβάνοντας ερεθίσματα από το περιβάλλον και το χρήστη νια διαμορφώνουν την προσφερόμενη εμπειρία.

Κατά δεύτερον, είναι σημαντικό που αυτό το λογισμικό προέρχεται από ένα ελληνικό Πανεπιστήμιο. Έχει γίνει αξιοσημείωτη πρόοδος στην επικοινωνία υπολογιστών-ανθρώπων-ρομπότ, που έρχεται να συμβάλλει στην έρευνα που εκτελείται σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε επίπεδο χρηματοδότησης, η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ η θέση της χώρας στον τομέα των επικοινωνιών και της πληροφορίας είναι ακόμα καλύτερη*». (http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/scoreboard/docs/download/stream_2012.pdf).

*Το 14,94% των χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση αφορούν το πεδίο του Future Networks and Internet.

Οι αλγόριθμοι και το σχετικό λογισμικό είναι αποτέλεσμα έρευνας του Εργαστηρίου στο χώρο της συναισθηματικής υπολογιστικής και έχει δοκιμαστεί σε μια σειρά από εφαρμογές, όπως εγκασταστάσεις τέχνης και ρομπότ.

Ποιες δυνατότητες προσφέρει:

 • Εκτιμά το επίπεδο ενδιαφέροντος ή προσήλωσης που δείχνει ο χρήστης στο περιεχόμενο που εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή, με βάση – τις κινήσεις και την κατεύθυνση του βλέμματος του χρήστη, όπως αυτό ανιχνεύεται από τη web camera του Ultrabook και αξιοποιεί θεωρίες από τους χώρους της ψυχολογίας και της εργονομίας.
 • Mπορούν να ανιχνευθούν διαφορετικές συναισθηματικές και γνωσιακές καταστάσεις, όπως η λύπη, η χαρά ή η κούραση.
 • H εμπειρία του χρήστη προσαρμόζεται με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Παραδείγματα:

 1. Αν κατά τη διάρκεια της χρήσης ενός λογισμικού επεξεργασίας κειμένου, ο χρήστης δείχνει κουρασμένος, το λογισμικό μπορεί να προτείνει τη μεγέθυνση της γραμματοσειράς, έτσι ώστε το κείμενο να είναι περισσότερο ευανάγνωστο.
 2. Αν ο χρήστης παίζει ένα παιχνίδι και το λογισμικό ανιχνεύσει άγχος ή βαρεμάρα, μπορεί να δώσει οδηγία στο παιχνίδι να περάσει σε πιο εύκολο ή πιο δύσκολο επίπεδο, αντίστοιχα, έτσι ώστε ο χρήστης να μην απογοητευτεί ή βαρεθεί και σταματήσει το παιχνίδι.

Τι είναι το Ultrabook

Aποτελεί την πρόταση της Intel για μια νέα γενιά φορητών υπολογιστών με πολύ μικρό βάρος και μεγάλη αυτονομία, χωρίς καμιά όμως θυσία στις επιδόσεις και τη δυνατότητα διασύνδεσης με το internet ή άλλες συσκευές.

Το όραμα της Intel είναι να βάλει τους επεξεργαστές της σε μια νέα γενιά υπολογιστών που θα βρίσκονται ανάμεσα στους κλασικούς φορητούς και τα κινητά τηλέφωνα – ενδεικτικά, το μέγιστο πάχος ενός Ultrabook πρέπει να είναι 21 mm, αν πρόκειται για μοντέλο με οθόνη μεγαλύτερη από 14 ίντσες, ενώ για μικρότερα μοντέλα το μέγιστο αποδεκτό πάχος είναι 18 mm.

Οι προδιαγραφές δόθηκαν στους κατασκευαστές τον Ιούλιο του 2011, ενώ μέσα στο 2012 τα καινούρια μοντέλα από κατασκευαστές όπως η Dell και η Asus θα ενσωματώνουν δυνατότητες προχωρημένων αισθητήρων όπως αισθητήρες αφής και γυροσκόπιο. Εκτός από αυτό, τα νέα μοντέλα θα διαθέτουν και δυνατότητες αλληλεπίδρασης με φωνή (ανάλυση και σύνθεση), οι οποίες σε αντίθεση με παρόμοιες τεχνολογίες όπως το Siri της Apple, «τρέχουν» πάνω στη συσκευή, χωρίς την απαίτηση σύνδεσης στο cloud.

Αν και τα διαπιστευτήρια των Ultrabooks είναι πραγματικά εντυπωσιακά, η ανταπόκριση του αγοραστικού κοινού είναι μάλλον χλιαρή. Για το λόγο αυτό προκήρυξε ένα διαγωνισμό σχεδίασης και ανάπτυξης λογισμικού, το οποίο να εκμεταλλεύεται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τους αισθητήρες ενός Ultrabook και να προσφέρει στο χρήστη του μια πραγματικά καινοτόμα εμπειρία.

Συνολικά, υποβλήθηκαν 30 προτάσεις από ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία θα καταλήξει στους νικητές στα τέλη Οκτωβρίου και η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται στις 10 Νοεμβρίου. Το λογισμικό της νικητήριας πρότασης θα είναι στη διάθεση της Intel προς αξιοποιήση και ενδεχομένως ενσωμάτωση στους επόμενους υπολογιστές που θα κυκλοφορήσει.

ΠΗΓΗ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s