A Green Observer

Τα τεκταινόμενα από την δική μας προοπτική

ΤΙ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ; ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ, ΩΡΑΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ… ΥΓΕΙΑ ΟΜΩΣ; 18/10/2012

Επιλέγοντας να κάνετε Follow, Θα ενημερώνεστε πρώτοι για κάθε νέο άρθρο. Μπορείτε πάντα πολύ εύκολα να κάνετε Unfollow όποια στιγμή το επιθυμήσετε.

AIDS
Προκαλείται από τον ιό του AIDS ( HIV), ο οποίος προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις και άλλες ασθένειες. Το AIDS είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και δεν αποτελεί πλέον μία θανατηφόρο ασθένεια, αλλά μία χρόνια νόσο, για την οποία κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική και φαρμακευτική αντιμετώπιση. Οι σύγχρονες θεραπείες προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής σε επίπεδο διαβίωσης και σωματικής υγείας. Το AIDS μας αφορά όλους. Οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί από τον ιό HIV ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, το χρώμα, το κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, το σεξουαλικό προσανατολισμό και τις σεξουαλικές προτιμήσεις. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να παίρνουμε την ευθύνη της ζωής μας στα χέρια μας, έχοντας γνώσεις, σωστή ενημέρωση και προφυλάσσοντας τον εαυτό μας, το σύντροφό μας και τη σχέση μας σωστά και υπεύθυνα. Το σεξ δεν έχει φόβους, δεν έχει ενοχές, το σεξ είναι ζωή και ο έρωτας δικαίωμα, ένα δικαίωμα σεβασμού, προστασίας και ψυχοσυναισθηματικής πληρότητας. Ειδικότερα την περίοδο αυτή μετά το καλοκαίρι, όπου έχουν προηγηθεί περιστασιακές σεξουαλικές επαφές, η απειλή του HIV/AIDS μεγιστοποιείται και αυτό οφείλουμε όλοι να μην το ξεχνάμε. Για αυτό και ο έλεγχος μετά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαραίτητος και κρίνεται σκόπιμο να γίνεται, εφόσον έχουν προηγηθεί σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο HIV;

• Με τις σεξουαλικές επαφές χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, είτε είναι κολπική, στοματική ή πρωκτική, με κάποιο οροθετικό άτομο (άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό HIV).
• Με την κοινή χρήση συριγγών και βελονών ή άλλων εργαλείων για τη χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών με κάποιο οροθετικό άτομο.
• Από την οροθετική μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού.

Ο έλεγχος γίνεται με απόλυτη εχεμύθεια και δωρεάν στις Μονάδες Λοιμώξεων των νοσοκομείων και είναι απαραίτητος σε περιπτώσεις που αναφέρονται παραπάνω.

Ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων δε χρησιμοποιεί προφυλακτικό στις σεξουαλικές του επαφές και κυρίως δεν κάνει το τεστ για διαπιστώσει αν είναι φορέας. Με αυτήν την συμπεριφορά πολλοί άνθρωποι θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους, αλλά και των σεξουαλικών τους συντρόφων, καθώς συχνά, μη γνωρίζοντας ότι είναι φορείς, συνεχίζουν εν αγνοία τους τη μετάδοση του ιού. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα νέα κρούσματα AIDS στην Ελλάδα αφορούν νέους άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25 έως 44 ετών.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΕΑΝ ΕΧΩ ΜΟΛΥΝΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ HIV;

Κάνοντας το ειδικό τεστ για τον HIV.Το τεστ πραγματοποιείται δωρεάν σε οποιοδήποτε Κέντρο Αναφοράς AIDS και στις Μονάδες Λοιμώξεων των νοσοκομείων, είτε ιδιωτικά σε μικροβιολογικά εργαστήρια. Το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι απολύτως εμπιστευτικό και προστατεύεται από το ιατρικό απόρρητο. Πολλοί άνθρωποι και κυρίως νέοι δεν παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις και δεν κάνουν το τεστ. Με αυτήν τη συμπεριφορά θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή τους. Ίσως πιο σημαντικό ακόμα είναι το γεγονός πως αφού δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς συνεχίζουν εν αγνοία τους τη μετάδοση του ιού. Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το AIDS προσβάλλει με ανησυχητική συχνότητα νέους άνδρες και γυναίκες. Τα νέα κρούσματα AIDS στην Ελλάδα είναι σε ανθρώπους ηλικίας 25 έως 44 ετών. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι άνδρες 30 έως 34 ετών και γυναίκες των 25 έως 29 ετών. Το 46,1% των περιπτώσεων λοίμωξης με τον ιό ήταν άνδρες, οι οποίοι δήλωσαν ότι μολύνθηκαν μέσω της σεξουαλικής επαφής με άλλους άνδρες. Το 23% ήταν άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι δήλωσαν ότι μολύνθηκαν μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής. Η συντριπτική πλειοψηφία σύμφωνα με τα στοιχεία 2007 του ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι άντρες, στους οποίους ο ιός μεταδόθηκε μέσω ετεροφυλικής είτε και ομοφυλοφιλικής επαφής. Μη διστάσεις, κάνε κι εσύ το τεστ.Ηπατίτιδες Β & CΠροκαλούνται από ιούς, οι οποίοι είναι δυνατόν μετά την οξεία φάση να παραμείνουν στον οργανισμό, με αποτέλεσμα η πάθηση να περάσει σε μία χρόνια φάση, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη με σοβαρές βλάβες στο ήπαρ (κίρρωση, καρκίνος), οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο. Στη χώρα μας ασθενείς με Ηπατίτιδα Β και C υπολογίζονται να έχουν ξεπεράσει τις 400.000, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπολογίζεται ότι μετά το 2010 οι θάνατοι από Ηπατίτιδα C θα είναι περισσότεροι από εκείνους που οφείλονται στον ιό του AIDS. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο δεν το γνωρίζουν μεταδίδοντας την στους συνανθρώπους τους και θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.Η έγκαιρη διάγνωση σώζει, καθώς περιορίζει τη μετάδοση, αλλά και προλαμβάνει από πολύ σοβαρές επιπλοκές της νόσου, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο. Η μετάδοση γίνεται μέσω του αίματος, κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και ο ιός της ηπατίτιδας Β είναι 100 φορές πιο μολυσματικός από αυτόν του AIDS.Zούμε και απολαμβάνουμε τη ζωή μας, τον έρωτα και το σεξ με υγεία και ασφάλεια.

Χρησιμοποιώ προφυλακτικό
Σημαίνει
Αγαπώ τη ζωή μου και
Σέβομαι το σύντροφό μου

Dr Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

ΠΗΓΗ http://www.askitis.gr/monthlytopics/view/ti_aphise_piso_to_kalokairi_anamniseis…_oraies_stigmes…_igeia_omos

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s