A Green Observer

Τα τεκταινόμενα από την δική μας προοπτική

ΚΟΜΠΟΣΤΑ ΑΝΑΝΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ 11/12/2012

Filed under: ΓΛΥΚΑ — quadrifoglioverdeteam @ 12:40
Tags: , , ,

Επιλέγοντας να κάνετε Follow, Θα ενημερώνεστε πρώτοι για κάθε νέο άρθρο. Μπορείτε πάντα πολύ εύκολα να κάνετε Unfollow όποια στιγμή το επιθυμήσετε.


Από τον Στέλιο Παρλιάρο
Φωτογραφίες: Αλκης Καλούδης
Διατροφικά σχόλια: Εμμανουέλα Μαγρυπλή, Κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος

Προετοιμασία – παρασκευή: 20΄,

Αναμονή: 2 ώρες τουλάχιστον,
Κόστος γλυκού: 9,2 €,

Θερμίδες ανά μερίδα: 155

Υλικά (για 5 μερίδες):

Για την κομπόστα:

1 φρέσκος μεγάλος ανανάς, καθαρισμένος (περίπου 500 γρ. καθαρό βάρος),
400 γρ. νερό
30 γρ. σκούρα καστανή ζάχαρη
30 γρ. μέλι της αρεσκείας μας
3 αστεροειδείς γλυκάνισοι
1 κλωναράκι βανίλιας

Για την κρέμα γιαουρτιού:

600 γρ. γιαούρτι 2% λιπαρά
30 γρ. μέλι της αρεσκείας μας
10 γρ. φύλλα ζελατίνης
(2 φύλλα των 5 γρ. ή περισσότερα μικρότερα)
1 σφηνάκι καυτό νερό
1 ασπράδι αυγού, κατά προτίμηση βιολογικού

Διαδικασία:

Κομπόστα:

Κόβουμε τον ανανά σε μικρά κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και τους αστεροειδείς γλυκάνισους. Με ένα μαχαίρι σχίζουμε το κλωναράκι βανίλιας κατά μήκος και με τη λάμα του μαχαιριού «μαζεύουμε» τα μικροσκοπικά μαύρα σποράκια που βρίσκονται στο εσωτερικό της.

Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε και το κλωναράκι. Βράζουμε το μείγμα για 3 λεπτά (υπολογίζουμε το χρόνο από τη στιγμή που αρχίσει να κοχλάζει), στη συνέχεια προσθέτουμε τα κομμάτια του ανανά και βράζουμε για άλλα 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κομπόστα να κρυώσει. Τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Κρέμα γιαουρτιού:

Γεμίζουμε ένα μπολ μέχρι τη μέση με κρύο νερό, ρίχνουμε μέσα τα φύλλα ζελατίνης και τα αφήνουμε να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα στύβουμε με τα χέρια, πετάμε το νερό και τα ξαναβάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το καυτό νερό και ανακατεύουμε, ώστε να διαλυθούν καλά οι ζελατίνες.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το μέλι και ρίχνουμε λίγο από αυτό το μείγμα στη διαλυμένη ζελατίνη. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε πίσω στο μπολ με το υπόλοιπο γιαούρτι.

Χτυπάμε το ασπράδι στον κάδο του μίξερ, με το σύρμα, σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να γίνει μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα γιαουρτιού, ανακατεύοντας απαλά. Μοιράζουμε την κρέμα σε πέντε ποτήρια του ουίσκι, γεμίζοντάς τα κατά τα 2/3 περίπου, και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον, για να σταθεροποιηθεί η κρέμα. Πριν σερβίρουμε, απογεμίζουμε τα ποτήρια με την κομπόστα ανανά και σερβίρουμε.

Tip:

Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμη κομπόστα ανανά που βρίσκετε στο σούπερ μάρκετ.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ

Γλυκό πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που παρέχει στον οργανισμό και πρωτεϊνη, εκτός από απλούς υδατάνθρακες. Η μερική αντικατάσταση της ζάχαρης με μέλι αυξάνει τη θρεπτική του αξία και μειώνει τις λεγόμενες άδειες θερμίδες.

ΠΗΓΗ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s