A Green Observer

Τα τεκταινόμενα από την δική μας προοπτική

ΜΟΥΣ ΦΡΑΟΥΛΑΣ ΜΕ ΣΑΜΠΛΕ ΜΠΡΕΤΟΝ 11/12/2012

Filed under: ΓΛΥΚΑ — quadrifoglioverdeteam @ 14:46
Tags: , , ,

Επιλέγοντας να κάνετε Follow, Θα ενημερώνεστε πρώτοι για κάθε νέο άρθρο. Μπορείτε πάντα πολύ εύκολα να κάνετε Unfollow όποια στιγμή το επιθυμήσετε.

Από τον Στέλιο Παρλιάρο
Styling: Στέλιος Παρλιάρος, Φωτογραφίες: Αλκης Καλούδης

Προετοιμασία: 1 ώρα,

Ψήσιμο: 35΄ – 40΄,

Αναμονή: 3 – 4 ώρες,

Κόστος γλυκού: 6,60 €

Το σαμπλέ μπρετόν είναι παραδοσιακό γαλλικό μπισκότο από τη Βρετάνη, μαλακό και αφράτο.

Υλικά (για 10 μερίδες):

Για τo σαμπλέ μπρετόν:

100 γρ. ζάχαρη
110 γρ. βούτυρο αλατισμένο,
σε θερμοκρασία δωματίου, σε κυβάκια
2 κρόκοι αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
20 γρ. αμύγδαλα λευκά, τριμμένα στο μούλτι
σε σκόνη ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη (στο σούπερ μάρκετ)
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για τη μους:

10 γρ. φύλλα ζελατίνης
(2 φύλλα των 5 γρ. ή περισσότερα μικρότερα),
μουλιασμένα σε κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν
400 γρ. φράουλες, πολύ καλά πολτοποιημένες
60 γρ. ζάχαρη
230 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη στον κάδο του μίξερ
σε παχύρρευστη μορφή (σαν γιαούρτι)
μερικές φράουλες, κομμένες
+ φυλλαράκια δυόσμου, για το γαρνίρισμα

Διαδικασία:

Σαμπλέ μπρετόν:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με μια σπάτουλα τη ζάχαρη, το βούτυρο, τους κρόκους και τη σκόνη αμυγδάλου. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε και αυτά στο μπολ. Ανακατεύουμε όσο το δυνατόν λιγότερο. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Aπλώνουμε τη ζύμη ομοιόμορφα σε μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 20 – 22 εκ.(ή σε ένα τσέρκι που έχουμε «ντύσει» με αλουμινόχαρτο). Ψήνουμε για 35 – 40 λεπτά, έως ότου χρυσίσει η επιφάνεια.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τη βάση να κρυώσει μέσα στη φόρμα.

Μους:

Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι 100 γρ. από τον πολτό φράουλας (δεν χρειάζεται να βράσει). Αποσύρουμε από τη φωτιά, στύβουμε καλά τα φύλλα ζελατίνης που έχουμε βάλει να μουλιάσουν σε νερό και τα ρίχνουμε στον ζεστό πολτό, ανακατεύοντας ώστε να διαλυθούν. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τον υπόλοιπο πολτό με τη ζάχαρη. Ενώνουμε τα δύο μείγματα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε και τη χτυπημένη κρέμα ανακατεύοντας απαλά. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα με το μπισκότο.

Αν η ποσότητα της μους ξεχειλίζει από το σκεύος, το ντύνουμε εξωτερικά με λαδόκολλα για να του δώσουμε ύψος (κολλάμε τις άκρες της λαδόκολλας με λίγο σελοτέιπ). Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για αρκετές ώρες να στερεοποιηθεί η μους. Ξεφορμάρουμε βουτώντας τη φόρμα σε ένα μπολ με ζεστό νερό. Γαρνίρουμε με φράουλες και δυόσμο.

ΠΗΓΗ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s