A Green Observer

Τα τεκταινόμενα από την δική μας προοπτική

ΜΟΥΣΕΙΟ ENZO FERRARI 22/08/2013

Filed under: ΟΙΚΩ — quadrifoglioverdeteam @ 09:14
Tags: ,

Κάνοντας Follow, ενημερώνεστε για κάθε νέο άρθρο. Εύκολα να κάνετε Unfollow όποτε θελήσετε.hare

The-museo p01Η γλυπτική μορφή της κίτρινης αλουμινένιας στέγης, σηματοδοτεί τις αισθητικές  και κατασκευαστικές αξίες μίας Ferrari. Από ψηλά θυμίζει καπό αυτοκινήτου και τα  δέκα ανοίγματα που διαθέτει και επιτρέπουν τον φυσικό αερισμό και φωτισμό του μουσείου, είναι ανάλογα με τις οπές εισαγωγής του αέρα στην μηχανή.


Ο Τσέχος αρχιτέκτονας Jan Kaplický ήθελε να δημιουργήσει ένα μουσείο με έντονα φουτουριστικό σχεδιασμό που να αγκαλιάζει το σπίτι που γεννήθηκε ο Enzo Ferrari το 1898.

Ο Jan Kaplický μέσω του σχεδιασμού του κατάφερε να μεταφέρει την φιλοσοφία του Enzo Ferrari, από τον σχεδιασμό και την κατασκευή των μοναδικών αυτοκινήτων του, στο επίπεδο του οικοδομήματος. Έτσι το νέο κτίριο είναι τεχνολογικά και κατασκευαστικά άρτιο με καινοτόμο και οικολογικό σχεδιασμό.
The-museo p02
The-museo p03
The-museo p04
The-museo p05
The-museo p06
The-museo p07
The-museo p07-1

Η 3.300 τ.μ. αλουμινένια οροφή με το διπλό καμπυλωτό σχήμα, είναι η πρώτη εφαρμογή αλουμινίου σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Για να επιτευχθεί η πλαστικότητα που απαιτούσε ο σχεδιασμός, ο Jan Kaplický συνεργάστηκε με κατασκευαστές σκαφών των οποίων η εξοικείωση με γλυπτικές φόρμες και η σωστή στεγανοποίηση τους έκανε ιδανικούς συνεργάτες.

Το μέγιστο ύψος του νέου κτιρίου φθάνει τα 12 μέτρα και έχει ακριβώς το ίδιο ύψος με το σπίτι – εργαστήριο που έκτισε ο Alfredo Ferrari το 1830. Για να διατηρηθεί το ύψος των 12 μέτρων, το δάπεδο του κεντρικού τμήματος του μουσείου έχει υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του εδάφους.

Με το 50% του εσωτερικού όγκου του μουσείου να είναι κάτω από το επίπεδο του εδάφους, η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται για τη θέρμανση και την ψύξη του κτιρίου, έτσι έγινε το πρώτο μουσείο στην Ιταλία που χρησιμοποιεί γεωθερμική ενέργεια. Παράλληλα φωτοβολταϊκά συστήματα και συστήματα ανακύκλωσης νερού, μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου.
The-museo p08
The-museo p09
The-museo p10
The-museo p11
The-museo p11-1
The-museo p12
Η γυάλινη πρόσοψη είναι κυρτή και κλίνει σε γωνία 12,5 μοιρών. Κάθε παράθυρο υποστηρίζεται από ένα προ-τεταμένο χαλύβδινο σκίαστρο που είναι σε θέση να αντέξει σε 40 τόνους πίεσης. Κατά τους θερινούς μήνες ένας θερμο-αισθητήρας ενεργοποιεί τα παράθυρα στη πρόσοψη και την οροφή επιτρέποντας στον δροσερό αέρα να κυκλοφορεί.

Με το φωτεινό κίτρινο χρώμα που είναι το εταιρικό χρώμα της Ferrari και το επίσημο χρώμα της Μόντενα, η θέα του νέου κτιρίου δίπλα στο παλιό, δείχνει την αδιατάραχτη συνέχεια της τεχνολογικής εξέλιξης. Ο ευαίσθητος διάλογος ανάμεσα στα δύο κτίρια αποδεικνύεται και από τον σχεδιασμό του νέου κτιρίου που καμπυλώνει απαλά γύρω από το σπίτι σε μια συμβολική χειρονομία σεβασμού.
The-museo p13
The-museo p14
The-museo p15
The-museo p16
The-museo p17
The-museo p18

The-museo p19
The-museo p19-1
The-museo p20
The-museo p20-1
The-museo p21
Enzo Ferrari museum.
The guiding principles of the Museum’s design are to communicate the motoring vocation of our territory and to tell the story of a prestigious race cars manufacturer.

The house where Enzo Ferrari was born in 1898 is seen as a cultural generator and architectural barycentre of the whole museum.

A new Exhibition Gallery has been built in front of it: the famous yellow aluminium “bonnet”, embracing the Birthplace without soaring above it, like an open hand; a futuristic building and technologically warm to tell the world about the passion that produced dream cars, an exhibition structure of about 6000m2 with an automotive aesthetic able to reflect an identity.

This wonderful piece of contemporary architecture has been designed by architects Jan Kaplický and Andrea Morgante, and it is managed by the Casa Natale Enzo Ferrari Foundation.
The-museo p22
The-museo p23
The-museo p24
The-museo p25
The-museo p26
Architects: Future Systems – Jan Kaplický + Shiro Studio

Location: Via Paolo Ferrari, Modena, Italy
Project Architect: Andrea Morgante
Project Team: Andrea Morgante, Søren Aagaard, Oriana Cremella, Chris Geneste, Cristina Greco, Clancy Meyers, Liz Middleton, Itai Palti, Filippo Previtali, Daria Trovato
Project Year: 2012
Project Area: 5,200 sqm
Photographs: Andrea Morgante , Studio cento29, David Pasek
The-museo p27
The-museo p28
The-museo p29
The-museo p30
The-museo p31
The-museo p32
The-museo p33
The-museo p34
The-museo p35
The-museo p36
The-museo p37
The-museo p38

ΠΗΓΗ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s