A Green Observer

Τα τεκταινόμενα από την δική μας προοπτική

Jaffa House. MINIMAL ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ 300 ΕΤΩΝ 18/09/2013

Filed under: ΟΙΚΩ — quadrifoglioverdeteam @ 17:33
Tags: , , , ,

Κάνοντας Follow, ενημερώνεστε για κάθε νέο άρθρο. Εύκολα να κάνετε Unfollow όποτε θελήσετε.

JAFFA-HOUSE p01

Η μεσόγειος ανοίγεται μπροστά από την κατοικία των 300 ετών, που βρίσκεται στην παλιά πόλη -λιμάνι- Jaffa, το παλαιότερο τμήμα του Tel Aviv και την γεμίζει με την θαλασσινή της αύρα και τις χρωματικές της εναλλαγές.  

Η αρχιτεκτονική ομάδα Pitsou Kedem Architects, που ανέλαβε την αποκατάσταση και ριζική ανακαίνιση του ιστορικού κτιρίου, είναι γνωστή για την μινιμαλιστική της  προσέγγιση  στην αρχιτεκτονική και το design.


Η επιθυμία του ιδιοκτήτη ήταν να μεγιστοποιηθεί η θέα και να διατηρηθεί η ιστορική αισθητική του κτιρίου. Επιθυμίες που οι αρχιτέκτονες ξέρουν πολύ καλά να ικανοποιούν, έχοντας υλοποιήσει στο παρελθόν παρόμοια έργα.

JAFFA-HOUSE p02
JAFFA-HOUSE p03
JAFFA-HOUSE p04
Στο πέρασμα των χρόνων το οίκημα είχε υποστεί αλλαγές και αλλοιώσεις, τόσο κατασκευαστικά όσο και χωροταξικά. Η αρχιτεκτονική ομάδα καθαίρεσε όλα τα ξένα στοιχεία και τις προσθήκες που αλλοίωναν την όψη και επανέφερε και συντήρησε την πέτρινη τοιχοποιία.

Η μοντέρνα και μινιμαλιστική σχεδιαστική γραφή των αρχιτεκτόνων, θυμίζει έντονα το ασκητικό ύφος του κτιρίου, που αν και φαίνεται τόσο εύκολο και φυσικό, στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί μια τέτοια ισορροπία.

Η κεντρική ιδέα ήταν να συνδυαστεί το παλιό με το καινούργιο, διατηρώντας τις αντιθέσεις και την ένταση των υλικών τους ώστε να δημιουργηθούν νέοι χώροι που θα συνδυάζουν το στυλ και τα υλικά, χωρίς η μία κατασκευαστική περίοδος να μηδενίζει την άλλη.

Η ιστορική περίοδος εκφράζεται με τη διατήρηση των υφών και των υλικών του εξωτερικού κελύφους, ενώ η σύγχρονη περίοδος εκφράζεται με το άνοιγμα των χώρων, με την αλλαγή της εσωτερικής ροής και με την χρήση του ανοξείδωτου χάλυβα, του σιδήρου και όλων των σύγχρονων μεθόδων και υλικών δόμησης.

Στο ισόγειο, σχεδιάστηκε το ένα υπνοδωμάτιο με μια σειρά από τρεις περιστρεφόμενες πόρτες γυαλιού να του χαρίζουν την ακουστική απομόνωση, το μπάνιο και σε μία εσοχή της τοιχοποιίας τοποθετήθηκε ένα γραφείο.
JAFFA-HOUSE p05
JAFFA-HOUSE p08
JAFFA-HOUSE p09
JAFFA-HOUSE p10
JAFFA-HOUSE p10-1
Οι χώροι καθημερινής λειτουργίας (καθιστικό, τραπεζαρία και κουζίνα) τοποθετήθηκαν στον α’ όροφο. Η κουζίνα τοποθετήθηκε στην νέα επέκταση διαθέτει ένα μεγάλο παράθυρο με θέα στη Μεσόγειο θάλασσα.

Μια σιδερένια σκάλα με ιδιαίτερο σχεδιασμό οδηγεί στο δεύτερο υπνοδωμάτιο στον ημιώροφο. Τα σκαλοπάτια με την κρυφή στήριξη και τα κιγκλιδώματα από συρματόσκοινο προσθέτουν δυναμική στον χώρο.

Πολυτέλεια, ομορφιά, αντιθέσεις, δυναμικότητα και minimal σχεδιασμός, ισορροπούν εκπληκτικά με το παλιό πέτρινο κτίριο.


JAFFA-HOUSE p11
JAFFA-HOUSE p12
JAFFA-HOUSE p12-1
JAFFA-HOUSE p12-2
JAFFA-HOUSE p12-3
JAFFA-HOUSE p13
JAFFA-HOUSE p13-1
JAFFA-HOUSE p14
Αρχιτέκτων:
Pitsou Kedem Architect
Περιοχή: Old Jaffa, Tel Aviv-Yafo, Israel
Ομάδα εργασίας: Pitsou Kedem, Raz Melamed, Irene Goldberg
Εμβαδόν οικοπέδου: 105 τ.μ.
Συνολικό εμβαδόν: 180 τ.μ.
Φωτογράφος: Amit Geron


JAFFA-HOUSE p15
JAFFA-HOUSE p16
JAFFA-HOUSE p17
JAFFA-HOUSE p18
Here’s a project description from the architects:

Jaffa House: contemporary minimalism and historical asceticism
The language of minimalism imbedded in a historic residence in Old Jaffa. The 180 square meter residential home is located in Old Jaffa. Its location is unique in that it is set above the harbour, facing west with all of its openings facing the majestic splendour of the Mediterranean Sea.

Whilst it is difficult to determine the buildings exact age, it is clear that it is hundreds of years old.
Over the years, it has undergone many changes and had many additions made that have damaged the original quality of the building and its spaces.

The central idea was to restore the structure’s original, characteristics, the stone walls, the segmented ceilings and the arches including the exposure of the original materials (a combination of pottery and beach sand).
The building has been cleaned of all of the extraneous elements, from newer wall coverings and has undergone a peeling process to expose its original state.

Surprisingly, modern, minimalistic construction styles remind us of and correspond with the ascetic style of the past, and this despite the vast time difference between them.
JAFFA-HOUSE p19
JAFFA-HOUSE p20
JAFFA-HOUSE p21
JAFFA-HOUSE p22
The central idea was to combine the old and the new whilst maintaining the qualities of each and to create new spaces that blend the styles together even intensify them because of the contrast and tension between the different periods.

The historical is expressed by preserving the textures and materials of the buildings outer shell and by respecting the building engineering accord.

The modern is expressed by the opening of spaces and by altering the internal flow to one more open and free and the creation of an urban home environment along with the use of stainless steel, iron and Korean in the various partitions, in the openings and in the furniture.

The project succeeds in both honouring and preserving the historical and almost romantic values of the structure whilst creating a contemporary project, modern and suited to its period.

Despite the time differences, the tensions and the dichotomy between the periods exist in a surprisingly balanced and harmonic space.


JAFFA-HOUSE p23
JAFFA-HOUSE p24
JAFFA-HOUSE p25
JAFFA-HOUSE p26
JAFFA-HOUSE p27
JAFFA-HOUSE p28
JAFFA-HOUSE p29
JAFFA-HOUSE p30
JAFFA-HOUSE p31

Architect: Pitsou Kedem Architect
Location: Old Jaffa, Tel Aviv-Yafo, Israel
Project Team: Pitsou Kedem, Raz Melamed, Irene Goldberg
Project Area: 105 sqm
total fl area: 180 sqm
Project Year: 2011
Design & build : 2013
Program: single family house
Photographs: Amit Geron


JAFFA-HOUSE p32
JAFFA-HOUSE p34
JAFFA-HOUSE p35
JAFFA-HOUSE p36
JAFFA-HOUSE p37
JAFFA-HOUSE p38
JAFFA-HOUSE p39
JAFFA-HOUSE p40
JAFFA-HOUSE p41
JAFFA-HOUSE p42

ΠΗΓΗ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s