A Green Observer

Τα τεκταινόμενα από την δική μας προοπτική

TRC House, ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΟ 26/09/2013

Filed under: ΟΙΚΩ — quadrifoglioverdeteam @ 08:36
Tags: ,

Κάνοντας Follow, ενημερώνεστε για κάθε νέο άρθρο. Εύκολα να κάνετε Unfollow όποτε θελήσετε.

TRC-House p01

Η βραβευμένη αρχιτεκτονική ομάδα Paan Architects, σχεδίασε μία εξοχική κατοικία στην βορειοανατολική ακτή του νησιού της Αντιπάρου, σε μία στενή κοιλάδα, ήπιο ως προς την κλίση και προστατευμένη από τον έντονο Κυκλαδίτικο αέρα, στην παραλία «Λιβάδια«.

Το πρωταρχικό μέλημα των αρχιτεκτόνων ήταν η προστασία από τους δυνατούς ανέμους του καλοκαιριού, η σωστή τοποθέτηση της κατοικίας ώστε να εκμεταλλεύεται όσο το δυνατόν περισσότερο την θέα της θάλασσας και η ενσωμάτωσή της στο περιβάλλον.


Ακολουθώντας την σοφία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ο σχεδιασμός ακολουθεί την φυσική κλίση του εδάφους χρησιμοποιώντας την λογική των αναβαθμίδων. Από το δρόμο τα μόνα ορατά στοιχεία κατασκευής είναι το φυτεμένο δώμα, οι πέτρινοι τοίχοι και μία ιδιαίτερη ογκοπλασία.

TRC-House p01-1
TRC-House p02
Η σκληρή πέτρα γίνεται ένα με το φυσικό περιβάλλον, από όπου και προέρχεται, κρύβοντας με μαεστρία τους όγκους και αναδεικνύοντας το καθαρό λευκό των επιλεγμένων όγκων. Ένα παιχνίδι ανάμεσα στην σκληρότητα του τοπίου και στο καθαρό και φωτεινό νησιώτικο λευκό.

Η πολύ καλά μελετημένη και σωστή ογκοπλασία του κτιρίου, δημιουργεί ανοίγματα,  αυλές και κήπους με διαφορετικό προσανατολισμό και θέα, που μαζί με την φυτεμένη στέγη, χαρίζει στην κατοικία στοιχεία οικολογικής δόμησης.

Οι minimal, φωτεινοί και ευρύχωροι εσωτερικοί χώροι έχουν μία μοναστηριακή λιτότητα. Μία λιτότητα που προσφέρει χαλάρωση και ηρεμία.

Η σχεδιαστική γραφή της Μαρίας Παπαφίγκου και του Johan Αnnerhed των Paan Architects, έδωσε μία κατοικία με έντονα στοιχεία διαφορετικής φιλοσοφίας, που ενσωματώνεται στον περιβάλλοντα χώρο, χωρίς όμως να απορροφάται από αυτόν.


TRC-House p04
TRC-House p05
TRC-House p06
TRC-House p07

Architects: Paan Architects
Location: Antiparos, Greece
Architect In Charge: Maria Papafigou, Johan Αnnerhed
Collaborating Architects: Alexandra Kizskielis, Anna Laskari
Area: 432.55 sqm
Year: 2012


TRC-House p08
TRC-House p09
TRC-House p10
TRC-House p11

The site is located at the northeast coast of the island of Antiparos, in a mild and protected valley close to the beach “Leivadia”. Protection from the strong summer winds and the relationship to the beautiful view towards the sea, were principle design factors. Our aim was to create a building well incorporated into its surroundings. In order to deal with the natural slope of the ground we used the logic of the traditional terracing of the landscape.

Two parallel stone walls shape and support the house. Parts of the building mass are extracted, creating voids that define in between spaces, courtyards, gardens and patios with different orientation, view and spatial qualities. Since the access to the lot and the house is from above, the fifth facade of the house becomes very important. From the street the only visible built elements are the planted roof and the stone walls, a landscape formed with terraces. Finally a white volume is placed on the planted roof, contrasting the natural materials and colors of the rest of the house and creating the illusion of being the only building on the site.


TRC-House p12
TRC-House p13
TRC-House p15
TRC-House p16
TRC-House p17
TRC-House p18

ΠΗΓΗ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s