A Green Observer

Τα τεκταινόμενα από την δική μας προοπτική

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ 30/09/2013

Filed under: ΟΙΚΩ — quadrifoglioverdeteam @ 18:26
Tags: ,

Κάνοντας Follow, ενημερώνεστε για κάθε νέο άρθρο. Εύκολα να κάνετε Unfollow όποτε θελήσετε.

__dashΑν ονοματίζαμε τα δωμάτια του σπιτιού μας με τα βάσει τα ανθρώπινα όργανά μας τότε σίγουρα την κουζίνα θα την λέγαμε καρδιά. Γιατί είναι η καρδιά του σπιτιού μας.Είναι ο χώρος που θα πιούμε τον πρωινό καφέ μας ξεφυλλίζοντας την εφημερίδα ή το περιοδικό μας.
Ο χώρος που θα ετοιμάσουμε το φαγητό και που θα μαζευτεί η οικογένεια για να μοιραστεί τις λιχουδιές και τα ερεθίσματα της ημέρας.Είναι η Λωξάνδρα της Ιορδανίδου, η κανέλα της πολίτικης κουζίνας και οι μυρωδιές των παιδικών μας αναμνήσεων.

Αυτός ο χώρος που άλλοτε είναι μικρός ή μεγάλος άλλοτε χωριστός και άλλοτε αποτελεί έναν ενιαίο χώρο με το σαλόνι μας πρέπει να ανταποκρίνεται αισθητικά  στις απαιτήσεις μας, να είναι λειτουργικός και εργονομικός.

trigono

Εργονομική είναι η κουζίνα που τα τρία κύρια σημεία της δηλ. η συντήρηση τροφίμων (ψυγείο), ο νεροχύτης και οι εστίες μαγειρέματος, δημιουργούν ένα τρίγωνο.Η κίνηση ανάμεσα σε αυτά πρέπει να είναι απρόσκοπτη και κοντινή. Μια επιφάνεια εργασίας πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα σε κάθε ένα από τα τρία αυτά στοιχεία. Όσο μεγαλύτερος ο πάγκος εργασίας τόσο πιο πρακτικός και εύχρηστος θα είναι ο χώρος σας.

ergonomics_insetΛειτουργική είναι η πρακτική κουζίνα. Και πρακτικότητα σημαίνει ευκολία στον καθαρισμό των υλικών, καλό φωτισμό, πρακτικούς χώρους αποθήκευσης, καλό αερισμό και ευκολία χρήσης.

Αισθητική κουζίνα είναι αυτή που ταιριάζει το περί ωραίου αίσθημα.

Ο συνδυασμός της επιφάνειας εργασίας και του τριγώνου εργασίας δημιουργούν κάποιες τυπολογίες. Έξι είναι οι τυπικότερες τυπολογίες που καθορίζουν την ανάπτυξη της κουζίνας.

    1. Ευθύγραμμη κουζίνα. Η ανάπτυξη των ντουλαπιών είναι σε ευθεία γραμμή και αποτελεί αναγκαστική συνήθως  λύση μικρών χώρων. Ιδανικά στην άκρη τοποθετείται το ψυγείο με κίνηση προς τον νεροχύτη και εν συνεχεία προς τις εστίες μαγειρέματος.
    2. Διάδρομος κουζίνα Μικροί μακρόστενοι χώροι με αντικριστά ντουλάπια. Προσοχή πρέπει να δοθεί στην απόσταση μεταξύ των ντουλαπιών ώστε η κίνηση και η χρήση να είναι απροβλημάτιστη. Η απόσταση μεταξύ των δύο τοίχων πρέπει να είναι min. 2,40 μ. και μεταξύ των ντουλαπιών 1,20 μ.
    3. Κουζίνα σε σχήμα Γ (γωνιακή κουζίνα) Πρακτικότητα είναι η λέξη που χαρακτηρίζει αυτή τη κουζίνα. Τα κέντρα εργασίας πρέπει να είναι σε κοντινές αποστάσεις ώστε να είναι εργονομική.
    4. Κουζίνα σε σχήμα Π Ευκολία στην κίνηση και περισσότερος αποθηκευτικός χώρος μέσα στα πλαίσια της εργονομικότητας, αρκεί τα τετραγωνικά του χώρου να επιτρέπουν μια τέτοια λύση.
    5. Κουζίνα με πάσο Λειτουργική και πρακτική. Χωρίζει διακριτικά τους χώρους αλλά θέλει προσοχή στον σχεδιασμό έτσι ώστε να υπάρχει αρμονία σε όλους τους χώρους.
  1. Κουζίνα με νησίδα Δυναμικότητα προσδίδει στους μεγαλύτερους χώρους αυτός ο τύπος κουζίνας. Πρέπει όμως να προσεχθούν ιδιαίτερα οι υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις σε περίπτωση που στην νησίδα επιλέξουμε να τοποθετήσουμε τον νεροχύτη ή και τις εστίες.

ΠΗΓΗ

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s