A Green Observer

Τα τεκταινόμενα από την δική μας προοπτική

ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ 01/06/2014

Κάνοντας Follow, θα ενημερώνεστε πρώτοι για κάθε τι νέο. Μπορείτε όποιαδήποτε στιγμή να κάνετε Unfollow

House-in-Chalandri p0Σε ένα αστικό οικόπεδο 411 τ.μ., στο Πάτημα Χαλανδρίου, ο ιδιοκτήτης ζήτησε από τον Βασίλη Μπασκόζο και την Δαρεία Τσαγκαράκη των MOB architects, να σχεδιάσουν δύο κατοικίες, με ανεξάρτητες εισόδους. Το συνολικό εμβαδό των 615 τ.μ., μοιράζεται σε τρεις ορόφους, με την μία κατοικία να καταλαμβάνει το ισόγειο και τον πρώτο όροφο, ενώ η άλλη τον δεύτερο όροφο του κτιρίου.

Στο ισόγειο έχει σχεδιαστεί η κουζίνα, το καθιστικό και το ένα υπνοδωμάτιο, ενώ στον όροφο άλλα δύο υπνοδωμάτια και χώρος καθιστικού. Η δεύτερη κατοικία που αναπτύσσεται στον δεύτερο όροφο, περιλαμβάνει καθιστικό, κουζίνα και τρία υπνοδωμάτια.

House-in-Chalandri p01
House-in-Chalandri p02
Στο ισόγειο, ο καλά προστατευμένος υπαίθριος χώρος, είναι το κοινό σημείο αναφοράς των δύο κατοικιών. Ο σχεδιασμός των MOB architects, είναι εσωστρεφής προστατεύοντας με ιδιαίτερο τρόπο την ιδιωτική ζωή, αφήνοντας παράλληλα σημεία φυγής προς μια ελεγχόμενη οπτική σχέση με το περιβάλλον.

Στο ανομοιόμορφο και ποικιλότροπο σχεδιασμό των κατοικιών, των περιαστικών αναπτυσσόμενων περιοχών, οι MOB architects προτείνουν μία πρόσοψη με έναν ιδιαίτερα γραμμικό σχεδιασμό και ένα κέλυφος από εμφανές σκυρόδεμα, το οποίο παρέχει ρυθμιζόμενες κλιματολογικές συνθήκες ενώ παράλληλα προφυλάσσει την ιδιωτικότητα.

House-in-Chalandri p03
House-in-Chalandri p04
House-in-Chalandri p05
Η δυναμική των χρωμάτων και των γραμμών των MOB architects, παραπέμπει στον Luis Barragan, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μοντέρνας αρχιτεκτονικής διεθνώς, και κατόχου του Βραβείου Pritzker (αντίστοιχο με το βραβείο Νόμπελ), που κατάφερε να ταιριάξει το φρέσκο και το μοντέρνο, με τη ζεστασιά και την ένταση των χρωμάτων που κυριαρχούν στο Μεξικανικό τοπίο.
House-in-Chalandri p06
House-in-Chalandri p07
House-in-Chalandri p08
From the architect.
In an urban plot of 411m2 in Chalandri the brief called for two independent residences, arranged on three floors. One of the houses occupies the ground and the first floor, while the other the second floor of the building. The two houses have separate entrances and the second one is approached through an open air staircase or by an elevator. Utilities and a car parking are placed in the basement.
House-in-Chalandri p09
House-in-Chalandri p10
As the climate in Athens is Mediterranean – mild it is usual during many months of the year, for daily activities to be held outdoors. Therefore it is essential in the design process to incorporate agreeable outdoor living spaces. In this case a shell of in situ exposed concrete encloses the L shaped building volume and an open air courtyard. Most internal spaces face into the courtyard which includes a pool.

The notion of house around an enclosed open air space is very old and commonly used in many parts of the world, as it serves well urban habitation. In this case, the outdoor living space is clearly defined by full height walls that provide regulated climate conditions (sunshading – cooling – protection from strong winds) and privacy as well as a controlled visual relationship with the surroundings.
House-in-Chalandri p11

ΠΗΓΗ

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s